INTERPRETA LES TEVES FACTURES

El passat diumenge 25 de febrer vem fer la xerrada INTERPRETA LES TEVES FACTURES amb el Siscu de la Fundació Salut i Comunitat en el marc de les Xerrades de la Xic a l’Associació de Veïnes i Veïns d’El Carmel.

Tot i que atenen la gent en primera instància a Llobregós 107 (de dilluns a divendres de 9 a 14:30 -divendres fins a les 14- i dijous a la tarda dins a les 19 hores), al carrer Garrotxa 25 tenen l’oficina on expliquen amb més detall i concerten cita per anar a fer atenció a domicilis per a aquella gent que no pot moure’s o bé que necessita una intervenció a l’habitatge i cal que ho vegin in situ.

Us deixem aquí un resum que esperem que sigui útil i d’interés:

La llei catalana 24/2015 protegeix els consumidors i evita talls quan hi ha impagaments. Els rebuts es poden aturar un any i es pot renovar el termini.

LLUM

Potència – En el rebut, veiem que hi ha aquest apartat. Les companyies cobren molt per “aire” (part de la potència que no utilitzem tot i que la tinguem contractada). Es pot canviar de potència, et cobren 10 € per la gestió. 2,3 és la més usual.

Hi ha la tarifa mercat lliure i la tarifa regulada (a la factura consta PVPC, Preu Voluntari al Petit Consumidor)el govern la posa a disposició del consumidor amb un preu més ajustat, permet tenir bo social i, per tant, et protegeix de talls d’energia. Les companyies la tenen però no l’ofereixen, s’ha de demanar. És la mateixa tarifa per a totes les companyies. La tarifa regulada no té serveis afegits (no poden cometre irregularitats com afegint-te serveis que no has demanat).

El bo social permet un descompte del 25% en la potència contractada i en l’energia consumida. Els 2,3 kW de potència contractada permeten tenir el bo social. També podem tenir dret a bo social sense abaixar potència si tots els membres família estan aturats, si és família monoparental especial, etc.

La Discriminació horària és recomanable de contractar. Hi ha les hores vall que són més barates. Si no tens comptador electronic el consum és un promig. Si tens discrimació horària, has d’estar més pendent de l’hora en què utilitzes electricitat (p.e. rentadora). De 12 a 22 hores, preu alt i de 22 h a 12 migdia, preu baix (tot i que canvia a l’estiu i l’hivern)

En el rebut, el gràfic de consum històric permet veure els pics de consum.

GAS

Preu kWh no varia tant entre les diferents companyies. Hi ha impostos i terme fix.

Dins de la factura del gas hi poden haver tres serveis diferents de gas per revisions de les instal·lacions per exemple.

No hi ha bons socials però sí tarifa regulada.

Tarifa TUR 1 per a consum baix i TUR 2, consum més alt i no et poden afegir serveis.

AIGUA

Cànon equival a peatge.

Inclou la Taxa clavegueram i Taxa residus (escombraries) municipals.

Trams: ho fan perquè el consum baixi. De 0 a 12 m3 en dos mesos és més barat. Si puges de 12 a 18 (un altre tram) pots pagar el doble per consum i així successivament.

Hi ha ajuts per nombre de persones en l’habitatge. La quarta persona en una casa fa que puguin tenir més aigua al mateix preu. També contemplen discapacitat de 75% o més (la persona compta per dos i s’amplia tram).

Tarifa social: si una persona cobra menys de 600€ al mes pot accedir a tarifa social. Dues persones 1200 euros o menys també.  El descompte és en els tres primers conceptes, no en el consum. Es presenta sol·licitud i ells verifiquen la veracitat de les dades.

Ajut Fons de Solidaritat: Cada dues factures et pots estalviar fins a 39€ (com a màxim). Abans ho gestionava Serveis Socials però no saben els criteris que seguien. Ara està pendent d’acabar de saber quins seran els criteris per obtenir aquest ajut, seguirà llei catalana 24/2015. És important també per a persones que tenen rebuts pendents.

Els talls de subministrament els fan les distribuïdores, no les comercialitzadores.

A la gent que està enganxada a la xarxa sense pagar, fins que tinguin comptador regularitzat també se l’ajuda perquè no es quedin sense subministrament.